maandag 17 augustus 2015

Dag 2: Onze Alpenoverwinning


Gampel – Sempione
Afstand: ± 80km

Vanuit Gampel vertrokken we naar Brig waar onze klim over de Alpen zou beginnen. Door werkzaamheden was de weg naar Brig geblokkeerd. Er waren twee opties, ongeveer een kilometer over een vlakke maar drukke snelweg waar auto’s en vrachtauto’s overheen denderden, of ongeveer vijf kilometer omfietsen via een bergflank. We besloten het laatste te doen. De steilheid van de klim viel gelukkig  mee (zeker na onze ervaringen van de vorige dag), maar we verloren aardig wat tijd waardoor we pas in de middag aankwamen in Brig. 

Nadat we chocoladerepen en koekjes hadden ingeslagen begonnen we rond half twee aan de klim. Regelmatig stopten we even om een slokje water te nemen en koekjes te eten. Het eerste stuk was pittig maar rustig qua verkeer. Daarna moesten we de autoweg op, minder steil, maar meer verkeer. De spannendste stukken waren een hoge smalle brug waar ook vrachtauto's overheen reden en een paar tunnels waar geen eind aan leek te komen. In de tunnels waren werkzaamheden bezig waardoor er maar één baan geopend was. Er stonden stoplichten om het verkeer te regelen, maar als fietser was je veel te langzaam om de tunnel uit te komen voordat het stoplicht voor de tegenliggers op groen sprong. Wanneer je de tegenliggers aan hoorde komen moest je met je fiets op het kleine stoepje in de tunnel gaan staan en wachten tot alle auto's voorbij waren gereden voordat je weer verder kon.

Om half zeven stonden we op de top van de berg. Ik ademde wolkjes, iets hoger lag sneeuw en toen het begon te regenen verscheen er een regenboog. 

Regenjas aan en afdalen maar, klapperende tanden, tintelende vingers. Drie keer de douane langs zoals het routeboekje aangaf; de eerste Zwitsers, daarna twee Italiaanse. De lucht werd warmer naarmate we afdaalden. Omdat we laat vertrokken waren, zouden we de eerstvolgende camping niet voor het donker halen. In een klein gehuchtje vonden we een goedkoop hotelletje. We dronken Spritz om onze Alpenoverwinning te vieren!




Stukje omfietsen via de bergflank:





Voor de klim:

Via de Simplonroute omhoog:











Afdalen!











Geen opmerkingen:

Een reactie posten